Ondersteunen van een zieke

Ondersteunen van een zieke

Als iemand in uw omgeving een langdurige ziekte heeft dan is het een tijd waarin je deze persoon op makkelijke manieren kan ondersteunen zonder je teveel met iemand te bemoeien. Veel mensen vinden het lastig om te communiceren met iemand die ziek is. Als iemand voor een korte periode ziek is dan zijn mensen wel begripvol maar als een ziekte maanden of jaren duurt is het voor veel mensen lastig om daar mee om te gaan.

De eerste stap is dan ook communicatie. Vraag aan de persoon met de ziekte waar hij of zij behoefte aan heeft. Zou die persoon het fijn vinden als je een dag per week voor ze kookt, willen ze graag geholpen worden met heen en weer rijden naar het ziekenhuis, of willen ze gewoon een keer met je op de koffie. De meeste mensen willen hun vriend of vriendin maar wat graag helpen als het wat minder met ze gaat.

Als je erachter komt waar ze graag hulp mee willen of dat je vriend liever een luisterend oor heeft, geef dit dan ook door aan de rest van je vriendengroep of familie. Hierdoor weet iedereen waar ze mee aan kunnen komen bij de zieke. Iedereen gaat anders door een ziekte heen en elke ziekte heeft natuurlijk een ander behandelplan.

Vier het afstrepen van de behandelingen en de pieken in het genezingsproces. Laat een spandoek bedrukken met een opbeurende tekst en hang de vlag uit. Veel mensen laten de hulp die zij bieden afhangen van de zieke zelf. Toch kan het zijn dat zij in zo’n dal vallen dat ze niet weten waar ze mee moeten beginnen. Daarnaast vinden veel mensen het lastig om hulp te vragen bij simpele taakjes waar zij nu de energie niet meer voor hebben.

Ben je op zoek naar andere artikelen die je kan laten bedrukken met een opbeurende tekst, kijk dan op de website van Maxilia!