Je staat er nauwelijks bij stil, maar wist je dat een gemiddeld huishouden 118 batterijen in huis heeft? Daarvan zitten er 9 in speelgoed. In een gezin met twee kinderen ligt dat nog hoger. In allerlei soorten speelgoed vind je ze. In elektrisch en radiografisch bestuurbare auto’s, pratende poppen, karaoke sets en alles wat geluid maakt en licht geeft. Nu staan deze handige accuutjes niet bekend om hun milieuvriendelijke voetafdruk. Bovendien vormen ze een direct veiligheidsrisico door inslikken door kinderen. Toch iets om waakzaam mee om te gaan. Speelgoed als een houten puzzel stukken is in die zin veilig en duurzaam. Een verantwoord stuk speelgoed waar milieubewuste ouders hun kroost blij mee kunnen maken. En als cadeau voor vriendjes en vriendinnetjes uiteraard.
Veilig opbergen
Speelgoed in Europa moet veilig zijn. Werkt het op batterijen dan moet de batterij opgeborgen zitten achter een klepje. Dat kan alleen met een schroevendraaier of muntstuk door een volwassene worden opengemaakt. Voor ouders is het zaak om regelmatig te controleren of het batterijtje in het speelgoed niet uitgehaald kan worden door de ontdekkende kinderhandjes. Daar hoef je je met een legpuzzel 500 stukken geen zorgen over te maken. Het gevaar van inslikken van een batterij is levensgroot. Giftige inhoud die in het lichaam vrijkomt is gevaarlijk. Ook het gevaar van verstikking en zelfs verstikking moet de aandacht van ouders hebben.
Knoopcel batterijen die lijken op snoepjes
Ondernemende en ontdekkende kinderen weten ze te vinden. De platte kleine batterijtjes die in veel speelgoed zitten. Ouders moeten er alert op zijn dat een kind deze kleine vriendelijke metalen rondjes als een snoepje zien en in hun mond stoppen. Ronduit gevaarlijk. Dat in tegenstelling tot een milieuvriendelijk en duurzaam stuk speelgoed als een legpuzzel met Unidragon puzzelstukjes. Daar mag je je kind met een gerust hart mee laten spelen. Veilig en puur.